Начало | За България | Българското Южно черноморие |  
     Несебър | Равда | Свети Влас | Слънчев Бряг | Световно наследство | Links |  
 
  Къща за гости Савини  
» Стаи в къщата
» Екстри в къщата
» Цени
» Местоположение
» Лято в Свети Влас
» Галерия
» Черноморието
» Контакти

 
  Вила Зора  
» Стаи във вилата
» Екстри на вилата
» Местоположение
» Галерия
» Забавление
» Слънчев бряг
» Контакти
Световно наследство

В България има девет обекта, включени в списъка на ЮНЕСКО за световно културно и природно наследство.

Тракийската гробница в Свещари

Тракийската гробница в Свещари датира от 3 век преди новата ера. Тя отразява характерните черти на тракийските култови постройки. Декорацията й е изключително интересна и уникална комбинация от изкуство и архитектура.

Има погребална камера, богато украсена с орнаменти. Тя е декорирана като фасада на храм. Под свода има блокове, които се поддържат от каменни женски статуи. На едната стена е изобразен владетелят, който взима златен венец от ръцете на богиня. Богинята е следвана от четири жени, носещи различни дарове.

Гробницата се намира в Северна България, близо до град Исперих. В радиус от 2 километра са открити още 26 могили с различна големина. Целият район е обявен за археологически резерват.

Тракийската гробница в Казанлък


Това е един от най-известните паметници на тракийската култура, включени в Списъка на ЮНЕСКО за световното природно и културно наследство. Гробницата е с диаметър 2.65м. и висока 3.25м. Изградена е от тухли, за които се предполага, че са открити като строителен материал от римляните 2 века по-късно. Като свързващ материал са използвани блокове от камък и глина.

Гробницата става световно известна с уникалните си стенописи, които са изпълнени с мокро фреско и темперна техника. Те покриват площ от около 40 кв.м. и представляват една изключителна художествена галерия, която завладява посетителите за дълго време. Картините са много реалистични и показват битки, сцени от ежедневието, погребални шествия...

Гробницата датира от края на 4-ти и началото на 3-ти век преди новата ера. Намира се в североизточната част на Казанлък.Мадарски конник
Това е единственият скален релеф в Европа от ранното средновековие. На ниво 23 метра над земята анонимен скулптор е очертал релефа на величествен конник. Конника е изобразен в естествена големина. С лявата си ръка държи поводите на коня, а с дясната - копие, забито в повален на земята лъв. Зад коня има изобразено куче, което следва конника.

Мадарският конник е бил изсечен в началото на 8 век от новата ера, около 3 десетилетия след основаването на българската държава. Релефът има символичен характер. Той отразява една победа - Византийската империя е признала новата българска държава. Около релефа са издълбани 3 надписа на старогръцки език. Те отразяват важни политически събития, свързани с отношенията между България и Византия от VIII-IX в.

Мадарския конник се намира до с. Мадара, на 14 км. от Шумен.

Боянската църква
Боянската църква е един от най-важните паметници на българската средновековна архитектура и църковна живопис. Изграждана е на 3 етапа, като най-старата част е построена в началото на 11 век.

Най-интересната част от този монумент са стенописите. Фреските са с ярки цветове, а образите са жизнени и реалистични. Изобразени са 89 сцени, съдържащи 240 човешки фигури. Има представени в цял ръст портрети на царската двойка. Най-впечатляващи по отношение на художествено изпълнение са портретите на цар Калоян и съпругата му Десислава. Те са облечени в тържествени облекла, лицето на Калоян е изтънчено и благородно, а Десислава се смята за най-красивия женски образ от епохата. Това са най-старите рисувани от натура портрети в българската живопис. На втория етаж има параклис, посветен на Свети Пантелеймон. Цар Константин и царица Ирина са изобразени с корони и златовезани дрехи. Царят държи в ръцете си златен скиптър.

Боянската църква се намира в София, кв. Бояна.


Ивановски скални църкви
От двете страни на река Лом са издълбани няколко средновековни църкви, монашески килии и параклиси. От III до XVII в. там са живеели отшелници. Те са разширили и оформили естествените кухини в карстовите скали според нуждите си. Кухините са с височина от 6 до 10 метра и са свързани чрез стъпала, коридори и галерии.

Стените са покрити с картини от библейски сцени и композиции с много фигури. Частично запазените стенописи свидетелстват за забележимите постижения на българското средновековно художествено училище.

Ивановски скални църкви се намират на около 20км. от град Русе.
Рилски манастир

Рилският манастир е най-големият ренесансов паметник в България. Основан е през X в. от последователи на българския отшелник Иван Рилски. Реставриран е изцяло през XIX век след опустошителен пожар.

Манастирът е архитектурно-артистична композиция с огромни размери, резултат от работа на ренесансови художници, иконописци, дърворезбари и занаятчии в артистичната област. Изрисуван е от най-известните представители на българското ренесансово артистично училище. В двора може да бъде видяна защитната кула на Крелио, построена през XIV век.

Рилският манастир работи ежедневно. Посетителите могат да разгледат библиотеката на манастира, историческия музей и музейната експозиция.

Старият Несебър

Това е град с хилядолетна история. Разположен е на полуостров в Черно море, свързан със сушата чрез тесен провлак.

Огромен музей показва начина на живот на различните хора, които са го обитавали. На този малък остров има стени на замък от тракийски времена, отбранителни кули, частни и публични сгради от елинистичният период, средновековни църкви и ренесансови сгради. Те създават една уникална атмосфера.

Интерес представляват множеството църкви, построени по време на ранния византийски период (V и VI в.). Най-старите от тях са кръстовидни базилики. Има стенописи от XIV до XVIII век, с изключителна художествена и архитектурна стойност, които показват традициите и майсторството на занаятчиите и иконописците на онова време...

Старият Несебър се намира на около 30 км. от гр. Бургас. Наблизо е най-известният морски курорт "Слънчев бряг"

Резерват Сребърна

Резерватът Сребърна е разположен в северна България, на устието на река Дунав. Заема област от около 800 хектара. На нея има езеро, дълбоко 1.5 метра, захранено с вода от река и карстов извор.

В резервата има голямо разнообразие от животни и растителни видове. Могат да бъдат видяни около 160 вида птици. Тук живее една от четирите известни колонии от къдроглав пеликан в Европа. Има значителни колонии от чапла и други редки водни птици. Сребърна е и място за спиране на много прелетни птици.

Резерватът Сребърна се намира на около 15 км. от гр. Силистра. В околността има естествен музей и пункт за екологични изследвания.


Национален парк Пирин

Паркът покрива област от около 26 480 хектара. Природата е невероятно красива и разнообразна - редуват се високи върхове, ледникови планински масиви, езера. Остро очертания пейзаж и смесването на централноевропейския и средиземноморския климат осигуряват голямо разнообразие от флора и фауна.

Няколко дървета са обявени за естествено наследство. Забележителност е Байкушевата мура, която е на повече от 1300 години. В паркът има около 50 ледникови езера, много пещери, водопади, скали, величествени пропасти и канари. Планините са почти непроходими. Пътища дотам има от Банско, Сандански, Гоце Делчев и др.

През 1962г. част от планинската област беше обявена за национален парк и наречена "Вихрен", а по-късно преименувана на "Пирин".
 
  Апартаменти за продаване  
» Апартaменти
» Разпределение на апартаменти
» Местоположение
» Галерия
» Контакти

 
 
 
Copyright